Man siger «tag ét skridt ad gangen» og det er netop hvad Kaizen går ud på, små konstante forbedringer. For at forstå hvad Kaizen er, må vi forstå, hvor Kaizen kommer fra, så lad os rejse tilbage i tiden se, hvordan det hele begyndte.
Fjernøstlig strategi og tankegang har i stigende grad influeret vores hverdag siden 1960erne og specielt siden Toyotas virksomhedsform blev gjort kendt for hele verden af James Womack og John Krafcik, som LEAN og blev introduceret til især den amerikanske produktionsindustri. Paradoksalt nok stammer grundidéen bag det moderne koncept LEAN faktisk fra Ford fabrikkerne, som Eiji Toyoda besøgte tilbage i 1950.
Alt dette er i forbindelse med industrialiseringsprocesser og at vi er i dag blevet vant til begreber som Value chain management, Value stream og Time management. Ser vi bort fra de åbenlyse produktionsrelaterede begreber, så er det vigtigste element i LEAN kulturen faktisk begrebet Kaizen. I nutidens forstand, blev begrebet introduceret af Masaaki Imai, organisationel teoretiker og konsulent. Det er ikke overraskende, at Kaizen blev teoretiseret af en japaner. Gennem tusinde af år, har japansk kultur været en af de bedste repræsentanter for dedikation og forfinelse. Smedekunst, kalligrafi og te ritualer er blot eksempler på en kultur, hvor konstant forfinelse og forbedring hen mod perfektion har været rygraden i en hel nations kulturelle udvikling.
Hvordan kan det gavne en lille selvstændig iværksætter i dagens Danmark?
Det kan gavne ved, at man integrerer de grundlæggende principper fra LEAN og at man tilegner sig et Kaizen mindset. De basale LEAN principper vil blive gennemgået i et andet indlæg.
Gennem de seneste par år, har jeg arbejdet tæt sammen med mange selvstændige iværksættere og én vigtig ting det har lært mig er, at de ikke altid er tålmodige og ofte bare buldrer derudad. Det er naturligvis også deres styrke, igangsættere, men som de ofte opdager henad vejen, så hører der meget mere til at drive en virksomhed end gode idéer og masser af energi. Jeg er faktisk overbevist om at de mange konkurser i Danmark, ofte hænger sammen med den selvstændiges forkerte prioriteringer i beslutningsprocesserne. Derfor er Kaizen ofte en god vinkel til succes.
Succes er dit marathon og ikke en spurt
I princippet svarer det til at en ambulance, der kaldes ud til en ulykke. Når ambulancen ankommer, så ser man ikke personalet løbe afsted, men de gør tingene i et tempo, som for de fleste betragtere kan virke som ”spild” af tid. Men der er faktisk en mening med det. Hvis nu redningsmandskabet ankom og med det samme begyndte at løbe, så ville deres puls være oppe og deres beslutningstagen ville blive reduceret. Fejl ville hurtigere opstå og faren for den tilskadekomne ville stige. Det samme gælder for den selvstændige, især startups. Hvis du løber afsted med det samme, fordi du skal skynde dig, så overser du ofte vigtige ting undervejs, som kan skade dig og din forretning på et senere tidspunkt. Det er derfor vigtigt at du beholder hovedet roligt og gør tingene i det rigtige tempo. Ét skridt ad gangen!
Så først og fremmest skal vi lære tålmodighed og vedholdenhed. Vi skal lære at kvalitet tager tid og at man skal holde fast i sin linje, holde den røde tråd om du vil og samtidig være omstillingsparat.
Da Kaizen er begrebet for konstant forbedring, er det vigtigt at vi også kigger på formen, vi gør det under. Du kan sammenligne det med akupunktur, hvor forbedringer sker gennem små nålestik og ikke med ét stort stik som i moderne medicin. Sådan er det også at implementere LEAN i din virksomhed og Kaizen hjælper med at gøre det til en holdbar og bæredygtig forretning.
Nu lyder det alt sammen som noget, der er nemt at implementere i din virksomhed, men det er det langt fra. Først og fremmest gælder det om, at man er villig og parat til at indordne sig under de resultater, som måtte dukke op. Fleksibilitet og tilpasningsevnen bliver ofte sat på prøve, da mange topledere og virksomhedsejere ofte er af den opfattelse, at de ved bedre. Selv i lyset af åbenlyse forbedringsforslag, bliver de ofte tilsidesat fordi viljen til forandring ikke er til stede på trods af gode intentioner.
Ingen kan implementere LEAN og Kaizen uden 100% støtte og vilje fra ledelsen. Det er den gyldne regel. Som virksomhedsejer må man spørge sig selv, om det vigtigste er eget ego eller fremgang og udvikling.
Da LEAN bygger på princippet om et Kaizen mindset, er der tale om konstant udvikling. Det betyder at man hele tiden skal videreudvikle ikke blot sit team, men også sig selv. Stilstand er lig med tilbagegang. Det er måske også derfor, at LEAN aldrig blev en succes i den offentlige sektor. At sende lederne på kursus hjælper intet, hvis det ikke følges op af feedback og konstante evalueringer. At tro at man kan implementere LEAN ved at sende lederne på kursus er og var dømt til at fejle og beviser at man ikke havde den nødvendige støtte fra topledelsen.
Salling Group er et eksempel på, at man kan implementere LEAN principper og få stor succes med det. Med konceptet ”Tid til salg”, gik man ind og så på processer, der var forbundet med opfyldning af varer i sømmene. Det medførte indførelsen af tavlemøder og effektivisering af arbejdsgangene, men endnu vigtigere, så rakte principperne meget længere. Space management og indkøbsafdelingerne blev inddraget og man optimerede værdikæden (Value Chain Management).
Dermed ikke sagt at det blev perfekt, men man bruger mange ressourcer på at optimere arbejdsgangene overalt i koncernen. Ikke alt giver mening med det blotte øje, men vi behøver ikke alle at besidde den dybe indsigt, så længe at processerne bliver forbedret. Om Kaizen har været et afgørende element i tankegangen bagved, kan jeg ikke svare på, men kan bevidne, at effekten af små konstante forbedringer har sat sit positive præg på en organisation, der desperat havde behov for fornyelse og forbedringer. Med den kommercielle succes Salling Group har haft, så må det stå som et lysende eksempel i dansk erhvervsliv, for hvordan man kan forny sig selv skridt for skridt i en konstant kæde af forbedringer.
Vores opfordring til alle de fantastiske selvstændige derude, er at du når længere med små skridt, end med et stort skridt.
Tro på processerne og forbedrer dem når du kan!