Search
Regeringsgrundlaget fra 2022 – hvor står vi i dag? - Politisk kommentator hos Iværksætterbloggen Mark Sørensen

Regeringsgrundlaget fra 2022 – hvor står vi i dag? 

torsdag 1. aug 2024

For 20 måneder siden, tilbage i december 2022, underskrev statsminister Mette Frederiksen, daværende partileder for Venstre, Jacob Ellemann-Jensen og partiformand for Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen det i dag gældende regeringsgrundlag. 

Det var egentlig meningen at jeg ville se på de forskellige punkter i regeringsgrundlaget, som har direkte eller indirekte indflydelse på SMV’erne i Danmark, men jeg nåede faktisk ikke længere end til slutningen af tekstens Præambel, som de selv kalder ”En regering i arbejdstøjet”.  

Det er god humor! 

Vi skal nemlig øge beskæftigelsen og samtidig skal vi arbejde mere og længere. Ikke ligefrem noget der hænger sammen. I virkeligheden er det basis matematik.  

Vores arbejdsuge er 37 timer og en månedlig lønperiode er 160,33 timer.  
Vi har 12 helligdage og 52 lørdage og søndage, inklusive dine feriedage og feriefridage, så har danskerne 220 arbejdsdage i 2024. Det samme som i 2023, selvom vi har afskaffet St. Bededag, ja så er det skudår og dermed samme antal dage.  

Afskaffelsen af den populære (pga. hvederne) helligdag, var jo motiveret af en formodet øget skatteindtægt på ca. 3 mia. kroner for at kunne finansiere en øget offentlig udgift, hvilket er lig med øget driftsomkostninger (vigtigt).  

Vi har ca. 3.000.000 lønmodtagere i det ganske land. Det svarer til at hver dansk lønmodtager betalte 1000 kroner mere i SKAT om året. Så hvorfor afskaffe St. Bededag? 

Der findes vel andre metoder at få pengene i statskassen? 

Det er jo ikke fordi vi handler mere, omsætningen fordeles bare ud på en dag mere, i særdeleshed fordi 3 mio. lønmodtagere jo er på arbejde og dermed ikke bruger penge. Til gengæld mister restaurationsbranchen, forlystelsesparkerne, museerne og alle de andre brancher indenfor underholdning og turismen en omsætningsdag. Så hvad har vi egentlig vundet ved det? 

Intet. 

Faktisk skriver de i Præamblen,  

”Vi vil ikke være en driftsregering …”,  

”Ellers får vi bare mere af det samme: Et velfærdssamfund, der langsomt mister vitalitet og kvalitet, og som drukner i regler og bureaukrati”  

og ikke mindst ”Det kræver mod og indsigt. Inspiration og ideer. Et opgør med regler og bureaukrati”

Hvis vi skal have 3 mia. mere i statskassen for at finansiere et øget offentligt forbrug, så er der vel en solid indikator for at vi har en driftsregering. Og en øget offentlig sektor betyder altid et øget bureaukrati og dertil hørende regler.  

Ikke ligefrem intelligent politik. Og så er det stik imod deres eget regeringsgrundlag. 

Især fordi vi i dag kender vigtigheden af, at det moderne menneske får restitutionstid og et afbalanceret Work Life, så virker det faktisk helt skørt, når vi bliver bedt om at arbejde mere. Vi er jo heldigvis heller ikke efter forældrene, fordi de ikke har tid til deres børn.  

Det er i særdeleshed skørt, fordi vi ville kunne få 3 mia. mere i statskassen ved faktisk at have færre regulativer, regler og meget mindre bureaukrati, fordi så ville mange flere faktisk kunne blive selvstændige og dermed bidrage til den nationale økonomi positivt.  

Jeg er selvfølgelig klar over at nogle love, regler og regulativer er til for at beskytte, men det vil også gavne samfundet, hvis vi for eksempel sænkede kapitalindskuddet fra 40.000 til 20.000 ved oprettelse af et ApS.  

Så hvis vores regering vil leve op til deres eget regeringsgrundlag, så har jeg en lille liste til dem: 

  • Lempelser af regler og regulativer 
  • Hurtigere behandlingstider for erhvervslivet 
  • Øget indsats for at omskole arbejdsløse, som ønsker det, til et liv som selvstændig på lige fod med opkvalificering 
  • Koordineret støtte til kommunerne fra staten, så vi bedre kan tiltrække investorer og udenlandske virksomheder 
  • Bedre vilkår og støtte til selvstændige, ikke kun til Innovations-, Tech- og Grøn omstilling. Det er elitært og hjælper ikke borgerne, kun statens egen image. 

Jeg opfordrer alle til at holde vores regering op på deres ord og deres regeringsgrundlag, som jeg kommer til at gå i dybden med og sammenligne med Iværksætterudspillet og ikke mindst med 2030-planen. 

Politisk kommentator

Mark Sørensen