Vi skal ændre dansk erhvervspolitik nu!
I efteråret har jeg haft fokus på konkursudviklingen i Danmark og holdt tæt øje med tallene fra Danmarks Statistik.
Siden vi gik ind i 2024, har vi kæmpet med efterdønningerne af Covid perioden og krigen i Ukraine og dog har vi haft godt styr på det. Den frygtede panik er ikke indfundet og vi kan måske se frem til et mere positivt 2025, på trods af det netop overståede valg i USA.
Lad os begynde med det positive. Siden lige før sommeren, har vi haft en konstant, om end lille stigning af konkurser måned efter måned. Oktober viser et fald og med 193 styk, det laveste antal i 2024, som toppede med 256 konkurser i april måned og for første gang i år er vi under 200 konkurser for en enkelt måned i år.
De mest risikofyldte brancher er stadigvæk byggeri og servicefagene, som siden 2020 med afstand udgør den største andel af konkurser i Danmark og med ca. 65% andel udgør anpartsselskaberne den uden sammenligning virksomhedstype, som står for flest konkurser.
Netop det er en af mine store bekymringer.
Anpartsselskaberne står nemlig også for ca. 40% af det økonomiske tab og lige over 50% af de tabte jobs.
Tallene fra Danmarks Statistik vil, i min opfattelse, indikere at det er her vi skal sætte ind. Især fordi tallene også viser andre åbenlyse bekymringer, som levetiden der er væsentligt lavere end for enkeltmandsvirksomheder og aktieselskaber.
Levetiden for enkeltmandsvirksomhederne er lige over 12 år og knap 14 år for aktieselskaberne. Den gennemsnitlige levetid for anpartsselskaberne er nede på lige over 6 år.
Hvad er så årsagen til at det netop er anpartsselskaberne som lider mest?
For mig er nogle af de vigtige elementer helt klart dårlig rådgivning og dårlig beslutningstagen, overmod om man vil. Det lyder ofte forlokkende når man ser de mange ”eksperter” på de sociale medier, som lover guld og grønne skove, hvis du bare følger deres ”rådgivning”. Dette er ofte skyld i såkaldt mismanagement og dårlige beslutninger. Fokus er nemlig kun på, hvad du skal gøre og ikke på alt det man skal undgå. Enhver som er succesfuld som selvstændig og/eller har arbejdet som succesfuld leder og manager, ved at en af byggestenene for succes også er at kende svaghederne og dermed undgå dem før de bliver et problem. Et emne som de fleste såkaldte ”mentorer” ikke har nogen løsning på og helst undgår at tale om.
Tallene fra Danmarks Statistik viser med tydelige tal, hvor regeringen bør sætte ind, hvis Danmark skal være konkurrencedygtig og vi skal have en blomstrende økonomi.
Misinformation om hvor godt det går vil blot føre til politisk splittelse, fordi man i folketinget er mere interesseret i egennyttige agendaer, end at udrette noget.
Det nytter jo ikke at Danmark er et af verdens rigeste lande, hvis den enkelte borger ikke mærker det. Hvilken hjælp er det for Hr. og Fru Danmark, at vores BNP er godt. Madvarer er blevet dyre og vores generelle leveomkostninger er steget kraftigt. Forbrugerprisindekset viser en stigning fra 98,8 i januar 2015 til 118,9 i september 2024. Den viser også at de selvstændige i Danmark rammes hårdest sammen med de studerende, arbejdsløse og pensionisterne.
Så spørgsmålet forbliver: Hvad vil regeringen gøre for at ændre tingenes tilstand. Vi er efter min mening alt for langt væk fra 2030 målene og jeg må virkelig give Margrethe Vestager ret, når hun udtaler, at vi har alt for meget fokus på USA og klima.
Vi skal fokusere mere på, hvordan vi ændrer tingene i en positiv retning baseret på vores styrker. Det er altid bedre at kæmpe på egne præmisser!
Del 1. En rolig konkursudvikling i juli …
Del 2. Den rolige konkursudvikling fortsætter …
Kilde: Danmarks Statistik