Search

En rolig konkursudvikling i juli … 

tirsdag 27. aug 2024

Sådan skriver Danmarks Statistik i deres seneste rapport for juli 2024. Men hvad betyder det og hvilken effekt har det?

En rolig konkursudvikling betyder blot, at der ikke var et stort udsving i forhold til de forgangne måneder. Faktisk så ligger juli måned med 207 konkurser helt på niveau med 2024, som svinger mellem 200 og 210 konkurser. Tallene ser da også fornuftige ud i forhold til 2023, hvor vi oplever et fald på 20 pct. færre konkurser i år. Vi skal blot huske at antallet stadigvæk er højt i forhold til de seneste 10 år.  

Så selv om tendensen ser god ud, så er vi stadigvæk langt fra en optimal situation og med kun 5½ år tilbage før 2030 planen skal være i mål, må vi bare erkende, at der er lang vej endnu. 

Iværksætterudspillet løser, efter min mening, ikke de udfordringer vi står over for. Behandlingstider og processer er enten for lange eller for komplicerede, bureaukratiske love og regler tynger hårdt på de selvstændige, som ofte bruger alt for megen energi på administration end på at lave vækst. Hvis ingen andre vil sige det, så gør jeg det gerne: EU’s og Danmarks love og regler er væksthæmmende, de er faktisk stik modsat frihandel og hæmmende for innovation og udvikling. 

Vi bør tage et godt blik over Atlanten og skue tilbage i historiebøgerne. Amerikansk protektionisme førte ikke til stor vækst og højkonjunktur, men blev selvforstærkende for den økonomiske krise. Dermed ikke sagt, at vi bør give handelen helt fri.  

Hvad skal vi så gøre? 

For mig er bureaukratiet både løsningen og udfordringen vi står med. I EU har vi opbygget et enormt og uoverskueligt bureaukrati, som vi ikke længere kan styre. EU er blevet et teknokrati, og selvom jeg har stor respekt for hendes viljestyrke, så er Margrethe Vestagers ”korstog” mod de store globale virksomheder ikke vejen frem. Den form for protektionisme er nemlig med til at holde innovative virksomheder fra at investere inden for EU’s områder og som jeg ser det, så er konsekvensen at det bliver mere besværligt for europæiske innovationer at gøre sig gældende på et globalt plan. I den sidste ende, så ender det med at virksomheder som Novo Nordisk grundlægger deres R&D enhed i USA, i stedet for inden for de danske grænser.  

Hvis EU vælger en protektionistisk linje, så sætter vi os udenfor den globale handel og det ender med at vi bliver isoleret, hvilket vil føre til stagnation i EU’s samlede økonomi. Når vi laver så stramme forbrugerbeskyttende initiativer, så ender det med protektionisme. 

Tag for eksempel producentansvaret for emballage. Vi flytter ansvaret for den brugte emballage fra forbrugeren over på producenten. Det er rent vanvid. Ikke blot tanken bagved, men også fordi vi flytter omkostningerne, men indirekte ender det jo alligevel med at forbrugeren betaler, fordi der vil være prisstigninger til følge. Vigtigst af alt, så vil det ikke blive attraktivt at sælge og producere varer inden for EU.  

Jeg kan ikke se, hvordan dette vil være til gavn for erhvervslivet og økonomien. Så det kan godt være at udviklingen af konkurser har været rolig i juli måned, men måske er det stilhed før stormen.

Politisk kommentator

Mark Sørensen